Για να ανεβάσω φωτογραφίες στην ιστοσελίδα μου, χρειάζονται πρώτα να επεξεργαστούν.
1) Η φωτογραφία πρέπει να είναι σε σωστό μέγεθος. (Το μέγεθος…μετράει!)
Οι φωτογραφίες έχουν διαστάσεις (πλάτος και ύψος σε pixels) και μέγεθος (σε kilobytes KB ή megabytes MB). Για παράδειγμα, μια φωτογραφική μηχανή βγάζει φωτογραφίες που έχουν διάσταση 6000×4000 pixels και μέγεθος 8ΜΒ. ΠΟΤΕ δεν ανεβάζουμε στο site μας φωτογραφίες σε αυτές τις διαστάσεις. Οι περισσότερες φωτογραφίες, είτε τις αγοράζουμε, είτε αυτές είναι τραβηγμένες από φωτογραφική μηχανή ή κινητό, είναι πάντα σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που απαιτείται για να δείχνουν όμορφες στο website μας, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της σελίδας όσο αφορά την ταχύτητα. Μεγάλες εικόνες σε μέγεθος και όγκο, έχουν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του site μας (αργή φόρτωση ) καθώς και αύξηση του χώρου φιλοξενίας, άρα και αύξηση των χρημάτων που δίνουμε για την φιλοξενία. Επομένως, πρέπει με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας (photoshop) να μικρύνουμε το μέγεθος.
2) Η φωτογραφία πρέπει να έχει σωστή μορφή!
Οι εικόνες που ανεβάζουμε στις ιστοσελίδες, συνήθως έχουν την μορφή jpg δηλ., αποθηκεύονται με το όνομα onoma-eikonas.jpg, αντί κάποιoυ άλλου φορμάτ όπως .png, .gif, .bmp κτλ. Αυτό συμβαίνει, διότι τα αρχεία jpg είναι πιο “ελαφριά” και προσαρμόζονται καλύτερα στις ιστοσελίδες, χωρίς να αυξάνουν περισσότερο απ όσο χρειάζεται το χώρο φιλοξενίας. Αντίθετα, οι εικόνες .png είναι μεγαλύτερες σε όγκο, γι αυτό και τις χρησιμοποιούμε με προσοχή. Οι png εικόνες, χρησιμοποιούνται κυρίως στα λογότυπα, δηλ. όταν έχουμε εικόνες με διαφάνεια.
3) Η φωτογραφία πρέπει να έχει σωστή ονομασία.
Οι φωτογραφίες που τραβάμε με φωτογραφική μηχανή έχουν ονόματα όπως DSC0169 ή IMG_1204. Όταν κατεβάζουμε μια φωτογραφία από το Facebook, η φωτογραφία αποθηκεύεται στον υπολογιστή μας κάπως έτσι… 34075934_10160320289625401_7037343307936038912_n.jpg ΠΟΤΕ δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες με τέτοια ονόματα, διότι αυτά φαίνονται στις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης δεν βλέπουν εικόνα, διαβάζουν όνομα αρχείου. Επομένως, μια φωτογραφία που λέγεται DSC0169, δεν δίνει καμιά απολύτως πληροφορία στη μηχανή αναζήτησης, για να μπορέσει να καταλάβει τι τι υπάρχει εκεί. Άρα, αυτό που βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι εμφανίζεται και να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία στα αποτελέσματα αναζητήσεων των χρηστών, είναι ένα περιγραφικό όνομα στα λατινικά, χωρίς κενά και με παύλες μεταξύ των λέξεων πχ sokolata-pagoto.jpg
Πώς αλλάζουμε λοιπόν διαστάσεις και μέγεθος;
Το κάνουμε πριν να ανεβάσουμε τη φωτογραφία, με τη βοήθεια ενός δωρεάν προγράμματος επεξεργασίας εικόνας
ΒΗΜΑΤΑ
- Ανοίγω το https://pixlr.com/editor/
- Κλικ στο ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ και ανεβάστε την εικόνα που θέλετε να επεξεργαστείτε.
- Τώρα που ανέβασα την εικόνα μου, θέλω να της αλλάξω μέγεθος.
- Στην κορυφή του προγράμματος βλέπω τη βασική οριζόντια γραμμή εργαλειών και κάνω τα εξής: Εικόνα —> Μέγεθος εικόνας και ανοίγει μια μικρή καρτέλα με το Μέγεθος εικόνας.
- Εδώ βλέπω πόσα pixels είναι η εικόνα μου και της αλλάζω όσο θέλω το μέγεθος.
- Αν δεν θέλω να παραμορφωθεί η εικόνα μου αλλάζοντας μόνο το πλάτος ή μόνο το ύψος, αλλά θέλω να τη μικρύνω διατηρώντας όμως την αναλογία των διαστάσεων, τότε ελέγχω να είναι κλικαρισμένη η εντολή Περιορισμένες αναλογίες, αλλιώς την ξεκλικάρω.
- Αν αλλάξω πχ το πλάτος, αλλάζει αυτόματα και το ύψος, διατηρώντας την αναλογία της. Κλικ στο ΟΚ και η φωτογραφία σας έχει αλλάξει μέγεθος.
Αποθήκευση εικόνας στη σωστή μορφή, ονομασία και ποιότητα για το web
- Στη βασική γραμμή εργαλειών (πάνω μέρος προγράμματος) επιλέγω Αρχείο —> Αποθήκευση και ανοίγει η καρτέλα αποθήκευσης
- Στην επιλογή Όνομα, γράφω διαφορετικό όνομα για να μην αντικαταστήσει την πρωτότυπη εικόνα μου. Βάζω τον τίτλο της φωτογραφίας πχ kotsi-xoirino
- Στην επιλογή Μορφοποίηση, επιλέγω JPEG (Καλό για περισσότερες φωτογραφίες).
- Στην επιλογή Ποιότητα, σέρνω τη μπάρα στο 60-65, κατάλληλο για web.
- Πατάω ΟΚ και αποθηκεύω τη φωτογραφία τοπικά στον υπολογιστή μου.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε! Καλή συνέχεια και καλή σας επιτυχία!