Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πάρα πολλά άρθρα, tutorials, ebooks και αμέτρητα SEO TIPS όσον αφορά την βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας ή το πως μπορεί να γίνει αυτή πιο φιλική στις μηχανές αναζήτησης. Επίσης, σίγουρο είναι, ότι κάποιος θα δυσκολευτεί για να επιλέξει κάποια από τα χιλιάδες τεχνικές SEO που υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι ότι οι SEO ενέργειες προτείνεται να γίνονται με γνώμονα τους χρήστες και όχι τις μηχανές αναζήτησης, διότι οι χρήστες είναι αυτοί που θα διαβάσουν, θα κοινοποιούσουν, θα σχολιάσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου. Είναι μερικά από τα στοιχεία που θα αξιολογήσει η Google, για την κατάταξη του website σε ψηλότερες θέσεις!
Μερικά βασικά tips που συγκεντρώσαμε για σένα
1. Βάλε ποιοτικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σου
Το κείμενο (text) ήταν και παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για την βελτιστοποίηση αναζήτησης (Content is the King). Το κείμενο που θα περιέχει η σελίδα σου θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο (σε όλες τις σελίδες και όχι μόνο στην κεντρική), καλογραμμένο, μοναδικό, χωρίς ορθογραφικά λάθη και να περιέχει τις λέξεις και φράσεις κλειδιά που επιθυμείς να δώσεις έμφαση στις μηχανές αναζήτησης. Η συχνότητα/ποσοστό που πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει στις λέξεις-φράσεις «κλειδιά» είναι περίπου 4-7% επί του συνολικού κειμένου. Όσο πιο ποιοτικό είναι το περιεχόμενο της σελίδας σου, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αναδημοσιευτεί από άλλα websites (backlinks).
2. Φρόντισε για τα metadata, τα keywords, τα URL permalinks:
- Ο SEO τίτλος (meta title) κάθε σελίδας, προτείνεται να είναι έχει από 50 έως 70 χαρακτήρες.
- Η περιγραφή της σελίδας (meta description) πρέπει να μην ξεπερνάει τους 160 χαρακτήρες.Οι 2 αυτές «ετικέτες» (tags) πρέπει να είναι μοναδικές σε σχέση με τις υπόλοιπες σελίδες του site σου και να περιλαμβάνουν τις κύριες φράσεις-κλειδιά που περιγράφει το περιεχόμενο κάθε σελίδας.
- Τοποθέτησε σχετικά και κατάλληλα keywords στο περιεχόμενο του website αλλά και σε όλα τα παραπάνω. Φρόντισε όμως να μην το παρακάνεις, γιατί δεν θα βγάζει νόημα ο χρήστης και ίσως επηρεαστεί αρνητικά η κατάταξη του site σου..
Δημιούργησε SEO-friendly URLs, μπορεί να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά την ιστοσελίδα σου.
- Χρησιμοποίησε keywords στα permalinks του site σου
- Προσπάθησε να διαμορφώνεις τα URLs ώστε να μην ξεπερνούν τους 100 χαρακτήρες.
Η πρακτική αυτή έχει, επίσης, έμμεση επιρροή στην ενίσχυση του SEO. Μπορεί, δηλαδή, οι μηχανές αναζήτησης να μην έχουν δυσκολία στην επεξεργασία μακροσκελέστερων URLs, δεν είναι, όμως, κατάλληλα για τη διαμόρφωση του user experience. Τα μικρότερα σε μέγεθος URLs είναι “φιλικότερα”, απομνημονεύονται και μοιράζονται ευκολότερα στα social media. - Καλό θα ήταν στο URL να μην χρησιμοποιείς δυναμικές παραμέτρους
(πχ. categoryid=285). Φρόντισε να είναι περιγραφικό και σύντομο, της μορφής www.yoursite.gr/post-name. Ένα URL που μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει ο χρήστης είναι προτιμότερο έτσι κι αλλιώς, αφού θα τους κεντρίσει αμέσως το ενδιαφέρον για να κάνει click.
3. Βελτιστοποίησε τις εικόνες σου
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσεις τις εικόνες σου, εμπλουτίζοντάς τις με κείμενο.
- Μετονόμασε το αρχείο της εικόνας
Το όνομα της εικόνας μπορεί να περιέχει συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά, που να περιγράφουν το περιεχόμενό της.Για παράδειγμα, αντί να “ανεβάσεις” μια φωτογραφία μιας συσκευασίας λαδιού με τίτλο “IMAGE0001.jpg”, άλλαξε τον σε “παρθένο-ελληνικό-ελαιόλαδο.jpg”. Έτσι προσθέτεις τις κύριες λέξεις-κλειδιά της ιστοσελίδας σου στο όνομα της εικόνας. - Συμπλήρωσε κατάλληλα την ετικέτα alt-text στον HTML κώδικα
Η ετικέτα αυτή περιέχει κείμενο, το οποίο θα εμφανιστεί σε περίπτωση αδυναμίας εμφάνισης της εικόνας σε έναν χρήστη. Έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα από τις μηχανές αναζήτησης στην ετικέτα alt-text, και η σωστή συμπλήρωση της με κείμενο κρίνεται απαραίτητη.Τα περισσότερα διαχειριστικά πλατφορμών δημιουργίας websites, όπως το wordpress, επιτρέπουν στους διαχειριστές μίας ιστοσελίδας να επεξεργαστούν εύκολα και γρήγορα τις παραπάνω ετικέτες, όπως το alt-text, το meta title και το meta description. - Μείωσε το μέγεθος των εικόνων που ανεβάζεις.
Ιδανικά, φρόντισε να μην ξεπερνούν τα 100ΚΒ. (Ιδανικό format είναι το .jpg) - Μετονόμασε τις παλαιότερες εικόνες σου.
Αν δεν διαθέτουν τους σωστούς τίτλους, με βάση αυτά που έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα tips, καλό θα ήταν να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να βελτιώσεις τα ονόματα των αρχείων, αυτή τη φορά με τα keywords κατά νου. Ίσως να σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, όμως αξίζει τον κόπο!
4. Φρόντισε να είναι Responsive
Ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας με τρόπο ώστε να λειτουργεί σωστά σε όλες τις κινητές συσκευές, αποτελεί σήμερα απαραίτητο «στοιχείο» μιας ολοκληρωμένης online παρουσίας. Με το Responsive Design, δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις πολλές σελίδες για διαφορετικά μεγέθη οθόνης. Αντ’ αυτού, η σελίδα δημιουργείται φυσιολογικά, με την δυνατότητα να αναδιαμορφώνεται κατάλληλα, για να χωρέσει σε οποιαδήποτε ανάλυση οθόνης.
5. Εγκατέστησε SSL πιστοποιητικό στην ιστοσελίδα σου
Ο αλγόριθμος της Google ανταμείβει με καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης όσα site χρησιμοποιούν HTTPS
6. Επένδυσε στα social media!
Η δημοτικότητα μιας ιστοσελίδας και η εμπιστοσύνη που εμπνέει στον χρήστη είναι κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν το site σου να εμφανιστεί “ψηλά” στα αποτελέσματα αναζήτησης. Φρόντισε να περιλαμβάνονται social sharing buttons στο website σου για να μπορεί εύκολα κάθε επισκέπτης να μοιράζεται το περιεχόμενό σου.
Δίνοντας βάση στα παραπάνω, η ιστοσελίδα σου θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία και στους στόχους που έχεις θέσει. Βέβαια, όλοι επιθυμούμε να αναρριχηθούν οι σελίδες μας στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται Υπομονή και Επιμονή. Μην ξεχνάμε ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ήδη κάποιες σελίδες ανάλογου περιεχομένου με τη δικιά μας, έχουν εργαστεί για χρόνια πριν από εμάς επάνω σε seo. Έτσι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαζόμαστε σε «καθημερινή» βάση για την βελτιστοποίηση της σελίδας μας.
Η διαδικασία του SEO δε σταματά ποτέ και απαιτεί συνεχώς την προσοχή σου! Στην Webkosmos το γνωρίζουμε καλά αυτό και προσπαθούμε να εντοπίζουμε συνεχώς τις νέες τάσεις και να ανανεώνουμε τις συμβουλές μας!
